Näe ja koe, Aktiviteetti, Nähtävyys

Kultarannan puutarha

Naantalin puutarhanähtävyys

Kultarannan 16 hehtaarin puistoa voi kutsua eräänlaiseksi pienois-Versaillesiksi. Puutarhan yleisökierrokset järjestetään sen keskeisimmässä osassa nimeltä Medaljonki, jossa on tuhansittain ruusuja. Muotopuutarhaa kaunistavat myös punatarha, sinitarha, pergola, huvimajat, vesialtaat ja kuusiaitojen reunustamat ”diplomaattikäytävät”.

Hulppeasta kesähuvilasta Suomen tasavallan presidentin kesävirka-asunnoksi

Kultarannan vaikuttava graniittilinna on valmistunut vuotta ennen Suomen itsenäistymistä, vuonna 1916, kauppias ja maanviljelysneuvos Alfred Kordelinin kesähuvilaksi. Arkkitehti Lars Sonck suunnittelu 19 huoneisen graniittilinnan, jonka rakentaminen alkoi vuonna 1914. Alfred Kordelin ehti viettää Kultarannassa vain muutaman kesän ennen traagista kuolemaansa ja tämän jälkeen paikka siirtyi ero vaiheiden kautta Suomen valtiolle.

Nykyisin komea graniittilinna Naantalinlahden rannalla lieneekin Suomen tunnetuin kesäasunto, sillä presidenttimme ovat pitäneet sitä kesävirka-asuntonaan jo vuodesta 1922. Naantalia kutsutaankin oikeutetusti Suomen lomapääkaupungiksi. 

Kultarannan puutarha on yksi Naantalin päänähtävyyksistä, jossa matkailija pääsee ihailemaan ainutlaatuista muotopuutarhaa opastetuilla kävelykierroksilla.

Kultarannan pohjoispuolella sijaitseva puisto on säilytetty luonnontilassa, Kultarantaa ympäröivää saaristoluontoa luonteikkaasti kunnioittaen. Kultarannan alueella kasvihuoneita on noin 1000 neliömetriä ja niihin on pääsy ainoastaan henkilökunnalla. Puutarha tuottaa tasavallan presidentin talouteen niin kukat kuin vihanneksetkin ympäri vuoden.

Presidentin kesävirka-asunnon sisätiloihin ei ole mahdollista päästä tutustumaan vaan sen rauhaa kunnioitetaan ja puutarhan yleisökierrokset järjestetään ainoastaan muotopuutarhan puolella.

Huom! Puutarha on suljettu yleisöltä maanantaisin.

Omatoiminen tutustuminen Kultarannan puutarhaan 2021

  • Omatoiminen tutustuminen puutarhaan on mahdollista 7.5.-1.10. perjantai-iltaisin klo 18.00-20.00
  • Tutustuminen puutarhaan on mahdollista myös järjestetyillä opastuskierroksilla.
  • Opastetut kierrokset 8.6.-5.9.2021 ti-su. Alta pääset lippukauppaamme!