Miten Naantaliin pääsee?

Kaikki tiet johtavat… Naantaliin!

Naantalin merellinen saaristokunta sijaitsee Varsinais-Suomessa, Turun kupeessa, kätevien kulkuyhteyksien päässä. Sekä Turusta että Helsingistä matka taittuu kulkuvälineestä riippuen helposti oli allasi sitten omat tossusi, renkaat tai laineet.

Koko perheen Naantali onkin täynnä aurinkoa ja seikkailuja. Naantali on helppo lomakohde niin perheille, aikuisille kuin yksin matkaavillekin. Täällä yhdistyy vanhan kaupungin tunnelma, Muumimaailman taika sekä saaristomaisemat. Parhaat vinkit Naantaliin saapumiselle löydät tästä postauksesta. Tervetuloa seikkailemaan ja luomaan omaa kesätarinaasi Naantaliin!

Autolla tai muulla moottorilla

Omalla autolla matkan hurauttaa moottoritietä pitkin Helsingistä reilussa kahdessa tunnissa. Turusta puolestaan matka on ajankohdasta riippuen on noin 15 minuuttia. Kilometreissä matka Turusta Naantalin keskustaan on 15 kilometriä. Naantalin saaristokohteisiin on Turusta matkaa Merimaskuun noin 25 kilometriä. Rymättylään reilu 30 kilometriä ja Velkualle 45 kilometriä.

Naantalissa on sekä maksullista ja maksutonta pysäköintiä. Vanhassa kaupungissa liikkuminen ilman erillistä lupaa ei ole sallittu ja näin ollen siellä ei ole myös julkista pysäköintiä. Lähimmät pysäköintipaikat vanhaan kaupunkiin ja Muumimaaiilman nähden sijaitsevatkin Maariankadulla ja Kaivokadulla. Pysäköintimittareihin käy korttimaksut, käteinen (ei kaikkiin) sekä Parkman sekä Easypark -sovellukset. Naantalin kaupungin verkkosivuilta voit käydä kurkkaamassa ajankohtaisen parkkikartan Naantaliin.

Julkisilla tai taksilla

Bussit numerot 6 ja 7 liikennöivät Turun Kauppatorilta, Hansa-korttelia vastapäätä. Busseja liikennöi arkisin 15 minuutin välein ja viikonloppuisin 20 minuutin välein. Illalla ja yöllä busseja liikennöi harvemmin. Matka-aika vuorokauden ajasta riippuen on n. 30-40 minuuttia. Naantaliin liikennöi Turun joukkoliikennejärjestelmä Föli ja heidän sivuiltaan löytyy ajankohtaiset tiedot sekä aikataulut Turku-Naantali -reitiltä. Kertalipun hinta on 3 €/hlö.

Huomioithan, että Naantalin vanha linja-autoasema on poistunut käytöstä keväällä 2018 ja nykyään Turun  sekä saaristoon suuntaavat bussit saapuvat ja lähtevät Aurinkotien päässä olevilta pysäkeiltä (vanhan linja-autoaseman vierestä).

Kaukoliikenteen linja-autot ja juna

Kaukoliikenteen linja-autot saapuvat Turun linja-autoasemalta, jolta siirtyminen Naantalin liikennöivään paikallisbussiin (numerot 6 ja 7) tapahtuu vain kävelemällä Aninkaistenkadun yli asemaa vastapäiselle pysäkille.

Junalla lähin pysäkki Naantaliin on Turussa. Turun rautatieasemalta on matkaa kauppatorille noin kilometri, jolta paikallisbussit Naantaliin lähtevät. Mikäli käveleminen ei houkuttele, myös taksilla pääsee kätevästi rautatieasemalta Naantaliin noin vartissa. Taksin voi tilata Varsinais-Suomen Taksidatalta puhelinnumerosta 02 100 41.

Psst! Monet muistavat, että myös Naantaliin asti on aikoinaan päässyt raiteita pitkin. Nykyään raideliikennettä kulkee ainoastaan rahdin muodossa Naantalin satamaan, mutta poikkeuksiakin toki on. Tänä kesänä ihana nostalginen höyryveturi Ukkopekka höyryää Naantaliin raiteita pitkin 28.6. Junan pysäkki on siellä, missä kiskot päättyvät eli vanhan juna-aseman kohdalla, nykyään Naantalin S-marketin parkkipaikan vieressä.

Risteillen tai omalla veneellä

Naantalin vierasvenesataman koordinaatit ovat 60°28,2′ P, 22°00,5′ I. Naantalin vierasvenesatamaan päästäkseen on alitettava joko Ukkopekan (11 m), Särkänsalmen (16,5 m Luonnonmaan länsipuolella) tai Merimaskun kirkonsalmen (16 m) silta. Mikäli siltojen alituskorkeus on veneellesi liian matala, on Kultaranta Resortin Marina toinen vaihtoehto. Resortin Marina sijaitsee Luonnonmaan saarella, Särkänsalmen sillan vieressä.

Turusta Naantaliin pääsee risteilemään kesällä tiistaista lauantaihin myös nostalgisen Höyrylaiva Ukkopekan kyydissä. Ukkopekka lähtee Aurajokirannasta Ravintola Vaakahuoneen edustalta klo 10.00 ja klo 14.00 kohti Naantali. Matka kestää vajaa kaksi tuntia ja reitti kulkee ihastuttavien saaristomaisemien sekä Airiston kautta Naantalin vanhan kaupungin rantaan. Ukkopekalle saa kyytiin myös pyörät. jos haluat mennä toisen suunnan matkasta tietä pitkin.

Finnlines liikennöi aamuin ja illoin reittiliikennettä Naantalista Ahvenanmaan Långnäsin kautta Ruotsin Kappelskäriin. Tämä on mainio vaihtoehto erityisesti niille, jotka ovat joko tulossa tai menossa Ahvenanmaalta Naantaliin tai saapuvat Euroopan kiertomatkalta takaisin Suomeen. Finnlinesin lipun hintaan kuuluu ruokailut ja Naantaliin illalla Kapellskäristä seilaava Finnswan on miellyttävän rauhallinen vaihtoehto erityisesti lasten kanssa matkaaville. Finnlinesin lautoilla voi myös toteuttaa suositun Itämeren kiertoreitin, lisää tietoa reittivaihtoehdoista löydät Finnlinesin sivuilta.

Mukavia matkakuvauksia Finnlinesin palveluista löydät blogeista Mutkia Matkassa, Passionate Traveller ja Samppanjaa muovimukista.

Omin voimin

Jos harrasta slow’ta ja tykkäät matkata pyörällä tai jalan, onnistuu se myös varsin vaivattomasti. Turusta matkaa Naantaliin on noin 15 kilometriä ja pyörällä matka taittuu kätevästi kahta reittiä pitkin. Voit ottaa suuntimaksi Naantalin ja Turun välisen pikatien. Turusta lähtiessä lähde siis seuraamaan Naantalin Pikatien laitaa ja seuraa Naantaliin osoittavia kylttejä. Koko matkan varrella on pyörätietä ja reitti on pääsääntöisesti melko tasainen, vaikka muutama rankempikin nousu matkan varrelta löytyy.

Toinen reittivaihtoehto pyörällä Turusta Naantaliin on Raision kautta kulkevan tien laitaan. Turusta lähtiessä voit lähteä seuraamaan Satakunnantietä, joka johdattaa pyöräilijän Raision kautta suoraan Naantaliin ilman käännöksiä. Koko matkan varrella on pyörätie ja reitti on melko mäkinen erityisesti Raision ja Naantalin välillä.

Naantalin sijainti keskellä saaristoa mahdollistaa tänne suuntaamiseen Turun ja Raision lisäksi myös länsi-rannikolta ja Saariston Rengasteiltä. Nämä ovatkin Suomen yksiä upeimpia pyöräilymaastoja. Varaa siis saaristoretkelle kunnolla aikaa, yövy Naantalin vanhassa kaupungissa tai varaa mökki saariston syleilystä niin saat lomastasi kaiken irti!

Lisää matkavinkkejä Naantaliin löydät Visit Naantalin Facebookista sekä tapahtumakalenterista.