Tarinoita Naantalista | Kivilinna ei suojannut rakennuttajaansa

Kivilinna ei suojannut rakennuttajaansa

Vanhaa kaupunkia vastapäätä kallion laella kohoaa kaikille tuttu graniittilinna – Kultaranta. Lars Sonckin suunnittelema huvila on aikansa rikkaimman miehen, Alfred Kordelinin perintö Suomen kansalle. Kordelin itse ei ehtinyt pitkään nauttia 1916 valmistuneesta talostaan. Jo seuraavana vuonna hän kuoli niin kutsutussa Mommilan kahakassa venäläisen matruusin luotiin. Omana syntymäpäivänään.

Kultaranta siirtyi isäntänsä menehdyttyä erinäisten vaiheiden jälkeen Suomen valtiolle 1923. Jo muutamaa vuotta aikaisemmin tasavallan presidentti oli saanut sen käyttöönsä kesäasunnoksi.

Suomen ykköspuutarha on kaikille avoin

Kordelinin toiveiden mukaisesti huvilan puutarha on jätetty avoimeksi yleisölle. Kultarannan puutarha suunniteltiin alun perin kolmiosaiseksi muoto-, hyöty- ja metsäpuutarhaksi. Arkkitehtoonista symmetriaa mukailevan puutarhan värit ja muodot ovat tarkoin harkitut ja siellä kasvaa kauniiden kukkien lisäksi yhä kasviksia presidenttiparin pöytään.

Kordelinin kuolema ja presidenttien muutto Kultarantaan olivat aikanaan suuria uutisia, joita sananmukaisesti rummutettiin Naantalin kulmilla. Mutta se on jo toinen tarina…

Yksittäisille matkailijoille opastettuja kierroksia Kultarannan puutarhassa järjestetään kesä-elokuussa. Ryhmät ovat tervetulleita opastetulle kierrokselle puutarhaan myös sesongin ulkopuolella. Varaa opastus Naantalin Matkailusta, p. 02 435 9800.