Herkuttelupaikat, Lähituottajat

Brinkhall Sparkling

KUOHUVAA SAARISTON OMISTA OMENOISTA

Rymättylän Röölässä valmistetaan kuohuviiniä, jossa maistuvat saaristossa kasvavat aromikkaat omenat. Brinkhall Sparkling valmistaa myös omenajääviiniä ja uusimpana valikoimaan on tullut maukas omenasiideri. 

Röölän rannassa, vanhassa sillitehtaassa leijailee nyt omenoiden raikkaat aromit. Kuohu- ja omenajääviiniä valmistava Brinkhall Sparkling aloitti tuotantonsa tiloissa vuonna 2016 Jean-Marc Heringin toimesta. Hän halusi kokeilla suomalaisen huippukuohuviinin valmistusta samppanjamenetelmällä, josta hän sai inspiraation viinin tekemistä työkseen tekevältä serkultaan. 

Brinkhall Sparkling

– Valmistustapa on uniikki, eikä vastaavaa tehdä missään muualla Suomessa. Kuohuviini valmistuu kahden käymiskerran menetelmällä, jonka ansiosta juomaan tulevat samppanjalle ominaiset pienet kuplat, Brinkhall Sparklingin toimitusjohtaja Jaakko Saivosalmi kertoo. 

 Yrityksen kaikki tuotteet valmistuvat saaristossa kasvavista omenoista. Suurin osa niistä tulee yrityksen omalta omenatarhalta, jossa kasvaa 1500 omenapuuta ja useita eri lajikkeita. Ne tuottavat vuodessa satoa noin 15 000 kilon verran. Loput hankitaan lähialueen tuottajilta. 

– Omenat murskataan kokonaisina ja viininvalmistukseen parhaita ovat tiiviit, pienet ja jopa rupiset yksilöt. Näissä on eniten makua, Saivosalmi sanoo. 

Seuraavaksi vuorossa siideriä

Brinkhall Sparklingin valikoimassa on tällä hetkellä kaksi erilaista omenakuohuviiniä, joista toinen on maustettu pihlajanmarjoilla. Täyteläisen omenajääviinin salaisuus on sen ainutlaatuinen aromi, joka syntyy hitaassa tammitynnyrikypsennyksessä. Uusin tuoteryhmä ovat siiderit, joista ensimmäinen on nimetty turkulaisten laulajaveljesten Matin ja Tepon mukaan. 

– Olemme jo hetken miettineet siirtymistä matala-alkoholisiin tuotteisiin, joka on luontevaa jatkoa vanhalle valikoimallemme. Kaiken pohjana tulee kuitenkin olemaan omena, sillä haluamme kunnioittaa suomalaisessa luonnossa kasvavia raaka-aineita. Ehkä myös raparperia voisi ajatella, Saivosalmi miettii. 

 Yrityksen nimi tulee Brinkhallin kartanosta, joka sijaitsee Turun Kakskerrassa. Brinkhall Sparkling tekee edelleen yhteistyötä kartanoa pyörittävän Suomen Kulttuuriperinnön Säätiön kanssa, jolle lahjoitetaan myös osa tuotosta. Brinkhall Sparklingin tuotteita voi hankkia yrityksen omasta tehtaanmyymälästä Röölästä, ja viinit ovat myös Alkon tilausvalikoimassa. Heinäkuusta eteenpäin Sparkling-kuohuviiniä saa valtakunnallisesti ympäri Suomen Alkoja. Lisäksi yritys myy juomiaan suoraan ravintoloille. 

BRINKHALL SPARKLING

Rööläntie 365
21150 Röölä

www.bsp.fi