Herkuttelupaikat, Ruokakummit

Kari Ahonen

NUORUUDEN HAAVEAMMATISTA TULIKIN HARRASTUS

Ruokaharrastaja Kari Ahonen teki paluun Naantaliin 35 vuoden tauon jälkeen. Ravintolakoulun käyneen miehen ura lopahti opiskelijaravintolan keittiöön, mutta innostus ruoanlaittoon on säilynyt läpi elämän.

Karjalanpiirakat ja kalakukko. Ne ovat herkkuja, joita Kari Ahonen on osannut leipoa lapsuudesta saakka. Miehen äiti oli kotoisin Karjalasta ja isä Savosta, ja nämä perinneherkut valmistettiin aina itse kotona ennen juhlapyhiä.

– Täydellisten karjanpiirakoiden salaisuus on riittävä määrä ruisjauhoja. Rypytyksen osaan vaikka unissani, kun olen sen jo pienenä oppinut. Teen karjalanpiirakoita edelleen muutaman kerran vuodessa, Ahonen kertoo.

Lapsuudesta mieleen ovat jääneet myös kalaruoat, joita oli tarjolla useamman kerran viikossa. Karin isä oli innokas kalastaja, ja saaliiksi saatiin usein ahvenia, haukea ja säynävää. Ahvenet laitettiin savustuspönttöön tai paistettiin pannulla voissa, säynävät graavattiin. Isot hauet jauhettiin ja niistä tehtiin kalamureketta, pienet paistettiin pannulla ja haudutettiin kermassa.

Ei kiitos iltatöille

Ahonen asui Naantalissa 1970–80-lukujen taitteessa, ja palasi kaupunkiin vuonna 2018. Hänen äitinsä kävi talouskoulun ja lapsuudenkodissa tehtiin kaikki ruoka itse alusta asti, josta syttyi myös Karin rakkaus ruoanlaittoon. Nuorena miehenä hänen haaveensa olikin kokin ammatti. Ravintolakoulun jälkeen työpaikka löytyi turkulaisesta opiskelijaravintola Iskeristä. Ura jäi kuitenkin siihen, sillä iltatyöt eivät maistuneet nuorelle miehelle.

Kari Ahonen

– Vaihdoin mainosalalle, jossa pääsin toteuttamaan myöhemmin lukuisia ruokaan liittyviä projekteja. Olen tehnyt muun muassa viestintää HK:lle sekä täytetekstejä erilaisiin keittokirjoihin. Nyt eläkkeelläkin teen edelleen ruokaan liittyviä tekstisuunnittelutöitä.

Ammattikokin ura jäi, mutta ruoanlaitto jäi Ahoselle rakkaaksi harrastukseksi. Hän kokkailee lähes joka päivä vaimolleen, perheelleen ja ystävilleen niin arkisia kuin juhlavampiakin herkkuja. Lautasella on usein kala- ja äyriäisruokia sekä risottoja, ja koko ajan enemmän kasviksia. Dijon-kermassa haudutetut ahvenet ovat yksi miehen bravuureista, samoin kuin mangolla ja chilillä maustettu broilerilasagne.

Kari Ahonen

Valmiiseen pöytään parisen kertaa kuussa

Ahosten perheessä suositaan lähiruokaa. Mökillä kasvatetaan itse perunoita, yrttejä ja retiisiä, ja marjat sekä sienet haetaan itse lähimetsästä. Saariston Savutuotteen kalat, Rymättylässä kasvaneet varhaisperunat sekä Livonsaaren leipomon artesaanileivät löytyvät usein lautaselta. Hernekeittoon sopivat parhaiten Papuskan ruokaherneet ja päälle Mausteaitan Kotisinappi.

– Vaikka teen paljon ruokaa, niin haluan nauttia myös ravintoloiden tarjonnasta. Käymme syömässä ulkona parisen kertaa kuukaudessa. Föribaarista saa loistavat hampparit, Uusi Kilta sopii fiinimpään menoon. Kannattaa testata myös Snickarin pizzoja, Ahonen vinkkaa.

Kari Ahonen

PAIKALLISET RUOKAVINKIT TOP 5

  1. Ruokatapahtuma Smaku, jossa pääsee kokeilemaan naantalilaisten ravintoloiden maisteluannoksia edulliseen hintaan
  2. Saariston Savutuotteen sweet-chililohi
  3. Livonsaaren leipomon luomulimppu
  4. Brinkhall Sparklingin kuohuviinit
  5. Naantalin kylpylän Thai Garden, joka on Suomen paras thaimaalainen ravintola

KARIN HAUKI-SAVULOHIRULLAT

Resepti 4:lle 

700 g haukifileetä
150 g kylmäsavulohta
mustapippuria
suolaa
voita tai öljyä
2 dl kermaa
1 dl smetanaa
2 rkl karkeaa dijon-sinappia
tilliä 

Leikkaa haukifileestä pitkittäin ohuita viipaleita. Laita kunkin viipaleen päälle siivu kylmäsavulohta. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Kierrä rullalle ja kiinnitä hammastikulla. Asettele viipaleet vierekkäin voideltuun uunivuokaan. Sekoita kerma, smetana,  dijon-sinappi ja pieneksi leikattu tilli keskenään ja kaada kalarullien päälle. Paista 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Kari Ahonen on yksi Naantalin ruokakummeista. Kummit jakavat The Delicious Side Of Naantali -sivustolla ja sen sosiaalisen median kanavissa omia ruoka-, resepti-, lähiruoka- ja ravintolavinkkejään.